nedeľa 21. septembra 2014

Aténske kuracie prsia na baklažáne




     Ak chudnete môžete ho jesť bez výčitiek svedomia a zaručene nepriberiete. Obsahuje veľké množstvo telu prospešných látok a živín. Možnosti jeho prípravy sú naozaj rôznorodé, má nízku energetickú hodnotu a používa sa ako hlavné jedlo, v polievkach, nátierkach, šalátoch. Pokrájaný na kolieska alebo na tenké plátky a osolený sa môže vyprážať. Vynikajúci je plnený a dusený s paradajkovou omáčkou, prípadne plnený mletým mäsom a ryžou. Správnu chuť týmto všetkým špecialitám dodáva dobrý olivový olej. Dôležité je vedieť, že baklažán je vhodný na pečenie a varenie keď je ešte úplne tvrdý. Mäknúci, prípadne zvráskavený je už horký. Žlto-hnedá farba baklažánu je taktiež nežiaduca. 
     Baklažány obsahujú unikátny antioxidant nasunín, ktorý chráni bunky mozgu pred voľnými radikálmi, znižuje riziko zhubných rakovinotvorných ochorení a priaznivo vplýva aj na srdcovo-cievny systém. Nachádza sa v koži baklažánu a má protektívnu funkciu aj pre samotný plod – ochraňuje ho pred slnkom. Baklažány sú napokon bohaté aj na vlákninu, draslík, železo či vitamíny skupiny B. Výrazne znižujú obsah cholesterolu v krvi, priaznivo pôsobia na pohyblivosť čriev a stav črevnej mikroflóry, bránia lámavosti malých krvných kapilár.


suroviny (na 4 porcie): 500g kuracích pŕs, jeden baklažán, paradajky a papriky na lečový základ, olivový olej, červené víno, cesnak, soľ, červená paprika, rasca, rozmarín, oregano, grilovacie korenie. Na šalát: syr feta, paradajky, paprika, cibuľa, hrozno, olivy, kôpor.


postup: Na olivovom oleji spravíme lečo. Baklažán narežeme na centimeter hrubé plátky, ktoré potom narežeme na štvrtinky. Dusíme 5 minút na lečovom základe. Kuracie prsia narežeme tiež na menšie kúsky. Okoreníme (cesnak, soľ, paprika, rasca, grilovacie korenie, oregano a rozmarín), premiešame troškou červeného vína a podusíme na baklažáne. Zatiaľ si pripravíme svieži grécky šalát. Narežeme na kolieska cibuľu, papriku a paradajky, pridáme hrozno, olivy, fetu, olivový olej a kôpor. Dobrú chuť :-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...