Ak chudnete môžete ho jesť
bez výčitiek svedomia a zaručene nepriberiete. Obsahuje veľké množstvo telu
prospešných látok a živín. Možnosti jeho prípravy sú naozaj rôznorodé, má nízku
energetickú hodnotu a používa sa ako hlavné jedlo, v polievkach, nátierkach,
šalátoch. Pokrájaný na kolieska alebo na tenké plátky a osolený sa môže
vyprážať. Vynikajúci je plnený a dusený s paradajkovou omáčkou, prípadne plnený
mletým mäsom a ryžou. Správnu chuť týmto všetkým špecialitám dodáva dobrý
olivový olej. Dôležité je vedieť, že baklažán je vhodný na pečenie a varenie
keď je ešte úplne tvrdý. Mäknúci, prípadne zvráskavený je už horký. Žlto-hnedá
farba baklažánu je taktiež nežiaduca.
Baklažány obsahujú unikátny
antioxidant nasunín, ktorý chráni bunky mozgu pred voľnými radikálmi, znižuje
riziko zhubných rakovinotvorných ochorení a priaznivo vplýva aj na
srdcovo-cievny systém. Nachádza sa v koži baklažánu a má protektívnu funkciu aj
pre samotný plod – ochraňuje ho pred slnkom. Baklažány sú napokon bohaté aj na
vlákninu, draslík, železo či vitamíny skupiny B. Výrazne znižujú obsah
cholesterolu v krvi, priaznivo pôsobia na pohyblivosť čriev a stav črevnej
mikroflóry, bránia lámavosti malých krvných kapilár.
suroviny (na 4 porcie): 500g
kuracích pŕs, jeden baklažán, paradajky a papriky na lečový základ, olivový
olej, červené víno, cesnak, soľ, červená paprika, rasca, rozmarín, oregano, grilovacie korenie. Na šalát: syr feta, paradajky, paprika, cibuľa, hrozno, olivy,
kôpor.
postup: Na olivovom oleji
spravíme lečo. Baklažán narežeme na centimeter hrubé plátky, ktoré potom
narežeme na štvrtinky. Dusíme 5 minút na lečovom základe. Kuracie prsia
narežeme tiež na menšie kúsky. Okoreníme (cesnak, soľ, paprika, rasca,
grilovacie korenie, oregano a rozmarín), premiešame troškou červeného vína a
podusíme na baklažáne. Zatiaľ si pripravíme svieži grécky šalát. Narežeme na
kolieska cibuľu, papriku a paradajky, pridáme hrozno, olivy, fetu, olivový olej
a kôpor. Dobrú chuť :-)





Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára