štvrtok 14. augusta 2014

Neapolský losos s cuketou


     Po rôznych pikantných jedlách patrí losos medzi moje najobľúbenejšie fajnotky. Ak budete sledovať aj naďalej môj blog, nájdete tu časom rôzne špeciálne recepty a variácie na prípravu tejto najzdravšej ryby. Losos je totiž kráľom zdravia a štíhlosti! Že prečo, to sa určite dozviete neskôr, pri inom recepte. Teraz vám prezradím niečo o prílohe k tejto maškrte - cukete na woku.
     Cuketa alebo cukina je druh tekvice, jej názov pochádza z taliančiny. Do Európy sa dostala z Južnej Ameriky na začiatku 16. storočia, dlho však bola považovaná iba za ozdobnú rastlinu.  Prvé kulinárske zmienky o nej pochádzajú z polovice 19. storočia práve z oblasti Stredomoria, no k rozsiahlemu rozšíreniu jej pestovania došlo až o takmer sto rokov neskôr. Najkvalitnejšia na konzumáciu je mladá cuketa s nevyvinutými mäkkými jadrami, takže sa dá konzumovať vcelku aj so šupkou, či už v surovom stave v šalátoch alebo varená. Keďže má jemnú chuť, ľahko preberá výrazné chute pridaných korenín, bylín a prísad, dá sa pripravovať naslano i nasladko. Čo sa zdravia týka, cuketa predovšetkým posilňuje imunitný systém. Aktivizuje bunkový metabolizmus, zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť. Posilňuje svaly a srdce, udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét, zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu, upokojuje a zároveň stimuluje nervy, pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkysľuje organizmus.
     V dnešnom recepte tvorí cuketa základ zeleninového "šalátu" pripraveného na woku. Tradičný wok by mal byť vykovaný zo železa alebo ocele a jedlá v ňom pripravujeme na veľmi silnom ohni. Na jej zaguľatenom dne môžete rýchlo, a tým aj šetrne, pripraviť väčšie množstvo všemožných surovín na minime tuku. Jedlo sa v nej skvelo mieša alebo prehadzuje, takže ho na rozdiel od bežnej panvice nerozhadzujeme po sporáku :-)


suroviny /4 porcie/: 4 filety lososa, 2-3 menšie zemiaky, väčšia cuketa, červená cibuľa, dve kapie, zelená paprika, dve mrkvy, olivový olej, koreninová zmes na grilovanú zeleninu, strúčik cesnaku, polievková lyžica medu, soľ, čierne korenie, červená paprika sladká, muškátový orech, tymián.


postup: ošúpeme zemiaky a narežeme na kocky. Uvaríme ich, avšak iba do takého "polosurového" stavu (ja ich zlejem hneď po tom, ako začne voda vrieť). Na podobnú veľkosť ako zemiaky narežeme aj cuketu, pridáme na hrubšie kolieska narezanú červenú cibuľu, kapiu a mrkvu. Zeleninovú prílohu pripravíme na woku na troške olivového oleja, premiešame s koreninovou zmesou na grilovanú zeleninu na silnom ohni. Na druhej panvici orestujeme nasekané kúsky zelenej papriky a kapie na olivovom oleji, do ktorého sme pridali med a nastrúhaný cesnak. Priložíme filety lososa, ktoré sme predtým natreli zmesou korenín (soľ, paprika, čierne korenie, muškátový orech a tymián). Pečieme z oboch strán do zlatista. Prajem krásny zážitok z tejto fajnotky!  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...