sobota 27. septembra 2014

Mníchovské zapekané kuracie prsia s jablkami a zemiakmi




     Stačí jedno jablko denne. Je veľmi bohaté na vitamín C, ktorý je najmä v tomto chrípkovom období veľmi dôležitý. Práve vďaka nemu môžete predísť prechladnutiu, a dokonca vás zbaví aj únavy. Okrem toho je bohaté aj na vitamín A a B6, ktoré rovnako ako „céčko“ posilňujú imunitný systém. Už roky sa vie aj o tom, že jablká sú zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny s názvom pektín. Práve táto látka má veľmi priaznivý účinok na črevnú mikroflóru. Ak sa nedokážete zmieriť so svojim tráviacim systémom, určite vyskúšajte jablká. Vďaka pektínu zlepšujú proces trávenia. 


     Vláknina, ktorú jablko obsahuje, pôsobí na tráviaci systém tak dobre, že vám dokonca pomôže aj schudnúť. Ak si chcete udržať štíhlu líniu, je pre vás jablko určite správna voľba. S jablkami sa nemusíte báť ani infarktu, pretože každý, kto si toto ovocie dopraje, si zníži riziko kardiovaskulárnych ochorení. Jablká by mali jesť najmä tí, ktorí majú vysoký krvný tlak, pretože táto vitamínová bomba dokáže tlak znížiť. Jablko je pre nás tak prirodzené, pretože v našich končinách sa dá úplne bežne vypestovať, ale zároveň je nám mnohým veľmi vzdialené... Je tu sezóna jabĺk, tak nič vám nebráni v tom, aby ste ich zakomponovali do vášho jedálnička. Minule sme si z nich spravili sladké guľky, dnes je tu recept na zapekané kuracie prsia so zemiakmi a jablkami.


suroviny (na porcie):  2 veľké zemiaky, 2 veľké jablká, jedna kapia, 500g kuracích prs, trochu masla, tvrdý syr, olivový olej, med, červená paprika, soľ, čierne korenie, majoránka.


postup: Kuracie prsia narežeme na menšie rezance. Pripravíme pác: jednu lyžicu medu, jednu lyžicu olivového oleja, soľ, čierne korenie a čerenú papriku spolu vymiešame. Mäso vložíme do pácu  a necháme odstáť zhruba 30 minút v chladničke. Zemiaky aj jablká ošúpeme a narežeme na tenké kolieska. Poukladáme ich do maslom vymasteného pekáča. Na spodok vrstvu zemiakov, potom vrstvu jabĺk a kapie. Na to poukladáme napácované mäsko, znova vrstvu jabĺk a kapie, znova vrstvu kuracích prs a zase jablká, kapiu a na vrch zemiaky. Na ne poukladáme tenké plátky masla a na hrubo postrúhaný syr. Posypeme majoránkou. Zakryjeme (napríklad aj alobalom) a pečieme zhruba 70 minút pri teplote 200 stupňov. V závere môžeme zvrchu zapiecť. Ako dokonalú prílohu odporúčam cviklu s chrenom! :-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...