Naše
babičky možno ani netušia, čo sa za slovom tortilla skrýva, avšak napríklad
Španieli a Mexičania sú v príprave tortill vyslovení majstri. Začiatky pokrmu tejto
fajnotky siahajú až do 16. storočia, kedy bola španielskymi dobyvateľmi
preplavená za oceán a uchytila sa práve v Mexiku. Tortilla je tenký, nekvasený
plochý chlieb vyrobený z mletej kukurice alebo pšeničnej múky, plnený mäsom
alebo inými ingredienciami. Zaujímavosťou tortill je, že sa stali vôbec
najpopulárnejším „etnickým“ chlebom a predbehli tak aj francúzske bagety,
anglické šišky alebo grécky chlieb pita. Najväčším spotrebiteľom tortill na
svete sú Mexičania, ktorí to nemajú nikdy ďaleko za svojou pochúťkou. Tortilly
sa tam totiž vyrábajú na každom rohu bez ohľadu na veľkosť mesta alebo dediny. Tortilly
hrajú významnú úlohu prakticky v každom tradičnom mexickom jedle. Používajú sa
k príprave tacos, tortilla chips alebo napríklad k príprave burritos.
Príprava
finálneho pokrmu je veľmi jednoduchá: 130g hladkej múky, 120g kukuričnej múky,
trošku olivového oleja a pol kávovej lyžičky soli zmiešame a po troche
pridávame vlažnú vodu. Cesto miesime rukami, až kým sa neoddeľuje od misky.
Dáme ho na 20 minút odstáť na teplé miesto. Potom z neho urobíme 12 guliek a
každú vyvaľkáme na múkou posypanej doske na placky. Placky opekáme na panvici
bez masti. Samozrejme dnes už nájdeme aj hotové tortilly takmer v každom
obchode, ktoré sa môžu prihriať v rúre,
dusiť, grilovať alebo vysmážať. Avšak mnoho receptov využíva aj studený
variant. Ja som ich kúpil v Tescu aj s ostatnými ingredienciami, z ktorých si
pripravíme pikantné fazuľové tortilly zapekané s morčacím mäsom.
suroviny
(na 8 porcií): 8 tortill s priemerom zhruba 20cm, 250g morčacích pŕs, olivový
olej, jedna menšia červená cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, Tesco zmes mexických
korenín (viď foto), Tesco miešané fazule v pikantnej omáčke, jedna konzerva
kukurice, 2 mrkvy, paprika, kapusta, zelená fazuľa, tvrdý syr, jedno vajce,
polievková lyžica kečupu a oregano.
postup:
na olivovom oleji usmažíme na drobné kusy nakrájaný cesnak a červenú cibuľu a
opečieme do chrumkava morčacie prsia, ktoré sme pred tým tiež nakrájali na
menšie kusy. Keď už je mäso hotové, pridáme zmes korenia, miešané fazule,
kukuricu a na tenké plátky nakrájanú mrkvu. Premiešame, zakryjeme a dusíme 5
minút. Z takto pripravenej omáčky urobíme kôpky na stred tortilly. Posypme
strúhaným syrom a pridáme zeleninu (napríklad kapustu, zelenú fazuľu, papriku,
šalát...). Preložíme bočné kraje tortilly a vložíme do pekáča. Vajíčko
vymiešame s kečupom a oreganom a placky potrieme, posypeme zvyškom strúhaného
syra a zapečieme v rúre pri teplote 180 stupňov 10-15 minút. Buen provecho! :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára