štvrtok 4. septembra 2014

Barcelonská zapekaná tortilla


     Naše babičky možno ani netušia, čo sa za slovom tortilla skrýva, avšak napríklad Španieli a Mexičania sú v príprave tortill vyslovení majstri. Začiatky pokrmu tejto fajnotky siahajú až do 16. storočia, kedy bola španielskymi dobyvateľmi preplavená za oceán a uchytila sa práve v Mexiku. Tortilla je tenký, nekvasený plochý chlieb vyrobený z mletej kukurice alebo pšeničnej múky, plnený mäsom alebo inými ingredienciami. Zaujímavosťou tortill je, že sa stali vôbec najpopulárnejším „etnickým“ chlebom a predbehli tak aj francúzske bagety, anglické šišky alebo grécky chlieb pita. Najväčším spotrebiteľom tortill na svete sú Mexičania, ktorí to nemajú nikdy ďaleko za svojou pochúťkou. Tortilly sa tam totiž vyrábajú na každom rohu bez ohľadu na veľkosť mesta alebo dediny. Tortilly hrajú významnú úlohu prakticky v každom tradičnom mexickom jedle. Používajú sa k príprave tacos, tortilla chips alebo napríklad k príprave burritos. 


     Príprava finálneho pokrmu je veľmi jednoduchá: 130g hladkej múky, 120g kukuričnej múky, trošku olivového oleja a pol kávovej lyžičky soli zmiešame a po troche pridávame vlažnú vodu. Cesto miesime rukami, až kým sa neoddeľuje od misky. Dáme ho na 20 minút odstáť na teplé miesto. Potom z neho urobíme 12 guliek a každú vyvaľkáme na múkou posypanej doske na placky. Placky opekáme na panvici bez masti. Samozrejme dnes už nájdeme aj hotové tortilly takmer v každom obchode, ktoré  sa môžu prihriať v rúre, dusiť, grilovať alebo vysmážať. Avšak mnoho receptov využíva aj studený variant. Ja som ich kúpil v Tescu aj s ostatnými ingredienciami, z ktorých si pripravíme pikantné fazuľové tortilly zapekané s morčacím mäsom.


suroviny (na 8 porcií): 8 tortill s priemerom zhruba 20cm, 250g morčacích pŕs, olivový olej, jedna menšia červená cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, Tesco zmes mexických korenín (viď foto), Tesco miešané fazule v pikantnej omáčke, jedna konzerva kukurice, 2 mrkvy, paprika, kapusta, zelená fazuľa, tvrdý syr, jedno vajce, polievková lyžica kečupu a oregano.


postup: na olivovom oleji usmažíme na drobné kusy nakrájaný cesnak a červenú cibuľu a opečieme do chrumkava morčacie prsia, ktoré sme pred tým tiež nakrájali na menšie kusy. Keď už je mäso hotové, pridáme zmes korenia, miešané fazule, kukuricu a na tenké plátky nakrájanú mrkvu. Premiešame, zakryjeme a dusíme 5 minút. Z takto pripravenej omáčky urobíme kôpky na stred tortilly. Posypme strúhaným syrom a pridáme zeleninu (napríklad kapustu, zelenú fazuľu, papriku, šalát...). Preložíme bočné kraje tortilly a vložíme do pekáča. Vajíčko vymiešame s kečupom a oreganom a placky potrieme, posypeme zvyškom strúhaného syra a zapečieme v rúre pri teplote 180 stupňov 10-15 minút. Buen provecho! :-)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...