Vráťme sa ale ešte na pár riadkov späť k zemiakom. V súčasnosti sa
pestujú všade okrem trópov, arktických a subarktických oblastí. Neustále sú
šľachtené nové druhy a tak si na chuť môžu prísť všetci labužníci. Český botanik Jan Svatopluk Presl sa raz
vyjadril, že ich považuje za najväčší úžitok, ktorý ľudstvo malo z objavenia
Ameriky. Sú nenáročné na prírodné podmienky a poskytujú vysoké výnosy (v Číne
môžu mať dokonca dve úrody do roka). Sú nenahraditeľné aj pre svoju vysokú
nutričnú hodnotu. Tú reprezentujú sacharidy vo forme škrobu, bielkoviny s
vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín, vďaka ktorým patria zemiaky k
najhodnotnejším bielkovinovým bombám rastlinného pôvodu. Z vitamínov zemiaky
obsahujú hlavne B1 a B2 a tiež veľké množstvo céčka. Je dobré vedieť, že ak
uprednostníte nové zemiaky pred zimnými, obsah prijatého vitamínu C tak až
strojnásobíte. Zemiaky sú bohaté aj na vápnik. Z ostatných minerálnych látok
stojí za spomenutie síra, horčík, draslík a železo. Jednoducho povedané: zemiaky
zasýtia, dodajú energiu, výživné látky a ešte chutnajú!
suroviny (pre 4 osoby): 8
zemiakov (stredne veľké), 4 strúčiky cesnaku, 2 kopcovité lyžice hladkej múky,
4 väčšie vajcia (alebo 5 menších), 2 mrkvy, jedna jarná cibuľka, majoránka,
šalvia, soľ, čierne mleté korenie, olivový olej (áno, viem, že to teda nie je
slovenské, ale chutnejšie a zdravšie ako na masti či na oleji a stačí naozaj
iba pár kvapiek!)
postup: Zemiaky ošúpeme a
nastrúhame na strúhadle na jemno, rovnako aj mrkvy. Pridáme koreniny, cibuľku
nakrájanú na jemné kúsky, vajcia, pretlačený cesnak a premiešame. Ďalej pridáme
múku a dobre premiešame. Na panvici zohrejeme trošku olivového oleja,
naberačkou naberieme zmes a vytvarujeme placky, ktoré opečieme z obidvoch
strán. Môžeme podávať so strúhaným syrom. Dobrú chuť :-)





Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára