streda 10. septembra 2014

Spišské zemiakové placky




     Vráťme sa ale ešte na pár riadkov späť k zemiakom. V súčasnosti sa pestujú všade okrem trópov, arktických a subarktických oblastí. Neustále sú šľachtené nové druhy a tak si na chuť môžu prísť všetci labužníci.  Český botanik Jan Svatopluk Presl sa raz vyjadril, že ich považuje za najväčší úžitok, ktorý ľudstvo malo z objavenia Ameriky. Sú nenáročné na prírodné podmienky a poskytujú vysoké výnosy (v Číne môžu mať dokonca dve úrody do roka). Sú nenahraditeľné aj pre svoju vysokú nutričnú hodnotu. Tú reprezentujú sacharidy vo forme škrobu, bielkoviny s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín, vďaka ktorým patria zemiaky k najhodnotnejším bielkovinovým bombám rastlinného pôvodu. Z vitamínov zemiaky obsahujú hlavne B1 a B2 a tiež veľké množstvo céčka. Je dobré vedieť, že ak uprednostníte nové zemiaky pred zimnými, obsah prijatého vitamínu C tak až strojnásobíte. Zemiaky sú bohaté aj na vápnik. Z ostatných minerálnych látok stojí za spomenutie síra, horčík, draslík a železo. Jednoducho povedané: zemiaky zasýtia, dodajú energiu, výživné látky a ešte chutnajú!


suroviny (pre 4 osoby): 8 zemiakov (stredne veľké), 4 strúčiky cesnaku, 2 kopcovité lyžice hladkej múky, 4 väčšie vajcia (alebo 5 menších), 2 mrkvy, jedna jarná cibuľka, majoránka, šalvia, soľ, čierne mleté korenie, olivový olej (áno, viem, že to teda nie je slovenské, ale chutnejšie a zdravšie ako na masti či na oleji a stačí naozaj iba pár kvapiek!)



postup: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle na jemno, rovnako aj mrkvy. Pridáme koreniny, cibuľku nakrájanú na jemné kúsky, vajcia, pretlačený cesnak a premiešame. Ďalej pridáme múku a dobre premiešame. Na panvici zohrejeme trošku olivového oleja, naberačkou naberieme zmes a vytvarujeme placky, ktoré opečieme z obidvoch strán. Môžeme podávať so strúhaným syrom. Dobrú chuť :-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...