streda 3. septembra 2014

Krakovská tvarohová torta


     Dnes budeme piecť :-) Pred tým, než sa do toho pustíme, pripomeniem (ak ste nečítali ešte všetky moje recepty), že samotná torta a mesto Krakov nemajú nič spoločné. Je to iba moja "úchylka" pridať do názvu každej mojej fajnotky jedno európske mesto.


     Hlavnou ingredienciou bude opäť tvaroh. Odtučnený je ako stvorený na chudnutie a predsa dodá telu dôležité bielkoviny a vápnik. Treba však myslieť na to, že práve odtučnením z tvarohu zmiznú niektoré dôležité vitamíny rozpustné v tuku, napríklad aj antioxidant vitamín A. Tučnejšie tvarohy sú zároveň chutnejšie a krémovejšie, preto ich aj ja používam do pečenia. Biologická hodnota mliečnych bielkovín v tvarohu patrí medzi najvyššie, pretože obsahujú vyváženú zmes všetkých aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje. Najdôležitejší je kazeín, ktorý ovplyvňuje rast a chráni pečeňové bunky. Mliečne bielkoviny v tvarohu sú ľahko stráviteľné a dôležité na činnosť mozgu. Zlepšujú výkonnosť pri duševnej námahe a zmenšujú napätie. Keď jete veľa tvarohu, nemusíte sa obávať osteoporózy. Medzi najnovšie medicínske objavy patrí dokázateľne významná úloha vápnika aj pri prevencii nádorových ochorení tráviacej sústavy. Voľné ióny vápnika tiež znižujú obsah cholesterolu v krvi. Ďalšou chutnou zložkou tejto torty je aj gaštanové pyré. Viac o tejto maškrte vám prezradím nabudúce!


suroviny (na formu s priemerom 18 cm): na korpus budeme potrebovať 5 stredne veľkých vajec (v obchodoch označené ako veľkosť M), 5 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky a rovnaké množstvo práškového cukru. Na plnku treba 250g tvarohu, 100g mascarpone, 250ml smotany na šľahanie, jeden malý citrón, 60g vanilkového cukru (3 sáčky). Polevu zhotovíme so 75g masla, 150-200g nutely a 100g gaštanového pyré. Ozdobiť môžeme ovocím alebo orieškami.


postup: Najprv vám prezradím ako spraviť dokonalý korpus. Je to jednoduché - vždy pridáme toľko polievkových lyžíc cukru a múky, koľko použijeme vajec. Ak tortová forma má priemer 21 cm, odporúčam použiť 6 stredne veľkých vajec. V prípade že forma má priemer až 25 cm,  neváhajte použiť 8 vajec (alebo 9 malých). Moja silikónová forma má menší priemer iba 18 cm, takže to bude z piatich vajec. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Až tak pridáme 5 lyžíc práškového cukru a šľaháme ďalej. Ak požívate elektrický šľahač tak z najvyššieho stupňa preraďte na najnižší a za stáleho miešania pridajte žĺtka. Miešame však iba dovtedy, kým sa nám v pene nerozplynú. Pridáme polovicu hladkej múky a zamiešame už iba ručne. Až keď je múka rozmiešaná, pridajte druhú polovicu (nikdy nenasypte celú dávku naraz). Ak chcete spraviť kakaový korpus, tak na záver môžete pridať kakao. Je ale pravidlo, že každá lyžica kakaa nahrádza pol lyžice múky. (Jednoducho ak do cesta chcete dať 2 lyžice kakaa, tak namiesto 5 lyžíc múky použijete iba 4 lyžice.) Vlejeme do tortovej formy, ktorú sme vymastili maslom. Pečieme pri 160 stupňoch zhruba 30-40 minút.


Po upečení necháme vychladnúť na navlhčenej kuchynskej utierke. Zatiaľ si pripravíme plnku. Vyšľaháme smotanu. Do šľahačky postupne pridáme vanilkový cukor, tvaroh, mascarpone a citrónovú šťavu. Vychladnutý korpus rozrežeme a naplníme tvarohovou plnkou. Rozpustíme maslo a na miernom ohni za stáleho miešania pridáme nutelu. Nakoniec do polevy vmiešame aj polovicu nastrúhaného gaštanového pyré. Polevu natrieme na tortu a posypeme so zvyškom pyré. Zdobiť môžete podľa fantázie :-)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...