Dnes
budeme piecť :-) Pred tým, než sa do toho pustíme, pripomeniem (ak ste nečítali
ešte všetky moje recepty), že samotná torta a mesto Krakov nemajú nič
spoločné. Je to iba moja "úchylka" pridať do názvu každej mojej
fajnotky jedno európske mesto.
Hlavnou
ingredienciou bude opäť tvaroh. Odtučnený je ako stvorený na chudnutie a predsa
dodá telu dôležité bielkoviny a vápnik. Treba však myslieť na to, že práve
odtučnením z tvarohu zmiznú niektoré dôležité vitamíny rozpustné v tuku,
napríklad aj antioxidant vitamín A. Tučnejšie tvarohy sú zároveň chutnejšie a
krémovejšie, preto ich aj ja používam do pečenia. Biologická hodnota mliečnych
bielkovín v tvarohu patrí medzi najvyššie, pretože obsahujú vyváženú zmes
všetkých aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje. Najdôležitejší je kazeín,
ktorý ovplyvňuje rast a chráni pečeňové bunky. Mliečne bielkoviny v tvarohu sú
ľahko stráviteľné a dôležité na činnosť mozgu. Zlepšujú výkonnosť pri duševnej
námahe a zmenšujú napätie. Keď jete veľa tvarohu, nemusíte sa obávať
osteoporózy. Medzi najnovšie medicínske objavy patrí dokázateľne významná úloha
vápnika aj pri prevencii nádorových ochorení tráviacej sústavy. Voľné ióny
vápnika tiež znižujú obsah cholesterolu v krvi. Ďalšou chutnou zložkou tejto
torty je aj gaštanové pyré. Viac o tejto maškrte vám prezradím nabudúce!
suroviny (na formu s
priemerom 18 cm): na korpus budeme potrebovať 5 stredne veľkých vajec (v
obchodoch označené ako veľkosť M), 5 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej
múky a rovnaké množstvo práškového cukru. Na plnku treba 250g tvarohu, 100g mascarpone, 250ml smotany na
šľahanie, jeden malý citrón, 60g vanilkového cukru (3 sáčky). Polevu zhotovíme so
75g masla, 150-200g nutely a 100g gaštanového pyré. Ozdobiť môžeme ovocím alebo
orieškami.
postup: Najprv vám prezradím ako spraviť
dokonalý korpus. Je to jednoduché - vždy pridáme toľko polievkových lyžíc cukru
a múky, koľko použijeme vajec. Ak tortová forma má priemer 21 cm, odporúčam
použiť 6 stredne veľkých vajec. V prípade že forma má priemer až 25 cm, neváhajte použiť 8 vajec (alebo 9 malých).
Moja silikónová forma má menší priemer iba 18 cm, takže to bude z piatich
vajec. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Až tak pridáme 5 lyžíc práškového cukru a
šľaháme ďalej. Ak požívate elektrický šľahač tak z najvyššieho stupňa preraďte
na najnižší a za stáleho miešania pridajte žĺtka. Miešame však iba dovtedy, kým
sa nám v pene nerozplynú. Pridáme polovicu hladkej múky a zamiešame už iba
ručne. Až keď je múka rozmiešaná, pridajte druhú polovicu (nikdy nenasypte celú
dávku naraz). Ak chcete spraviť kakaový korpus, tak na záver môžete pridať
kakao. Je ale pravidlo, že každá lyžica kakaa nahrádza pol lyžice múky.
(Jednoducho ak do cesta chcete dať 2 lyžice kakaa, tak namiesto 5 lyžíc múky
použijete iba 4 lyžice.) Vlejeme do tortovej formy, ktorú sme vymastili maslom.
Pečieme pri 160 stupňoch zhruba 30-40 minút.
Po upečení necháme vychladnúť na navlhčenej
kuchynskej utierke. Zatiaľ si pripravíme plnku. Vyšľaháme smotanu. Do šľahačky
postupne pridáme vanilkový cukor, tvaroh, mascarpone a citrónovú šťavu.
Vychladnutý korpus rozrežeme a naplníme tvarohovou plnkou. Rozpustíme maslo a
na miernom ohni za stáleho miešania pridáme nutelu. Nakoniec do polevy vmiešame
aj polovicu nastrúhaného gaštanového pyré. Polevu natrieme na tortu a posypeme
so zvyškom pyré. Zdobiť môžete podľa fantázie :-)







Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára