štvrtok 11. septembra 2014

Debrecínske gaštanové frapé


     Kto by odolal gaštanovému pyré s rumom a s dvoma kopčekmi šľahačky? O tejto fajnotke si často myslíme, že ide o typický maďarský dezert, pravda je však taká, že pyré pochádza z Francúzska. Samozrejme Francúzom by nestačilo, aby túto sladkosť nazvali iba jednoducho gaštanovým pyré. Svet tento lahodný krém pozná pod oveľa vznešenejším menom - Mont Blanc. Už v 15. storočí sa dostal za hranice Francúzska, patril medzi obľúbené pochúťky aj dcéry pápeža Alexandra VI.-ho, slávnej intrigánke Lukrécie Borgia. Aj v našich končinách poznáme gaštanové pyré už niekoľko sto rokov, no svoju skutočnú kariéru odštartovalo až po druhej svetovej vojne. Dnes už pyré nie je problém zohnať v ktoromkoľvek supermarkete. V mrazených boxoch nájdete pyré od rôznych výrobcov, avšak aj také, v ktorých je viac zemiakov alebo fazule ako gaštanov, zvyšné zložky radšej ani nebudem komentovať. Našťastie sú aj svetlé výnimky, ak teda nemáte možnosť či čas pripraviť vlastné pyré, tak určite odporúčam kupovať také, ktoré sú vyrobené v Maďarsku. Kto si však trúfa, prikladám recept na najlepšie domáce pyré: budeme potrebovať 350g jedlých gaštanov (na štvrť kila pyré), deci vody, 1,5 deci plnotučného mlieka, menší strúčik vanilky, 20g masla, deci sladkej smotany, štipku soli, 20g cukru a podľa chuti rum. Narezané gaštany podliate 1dl vody pečieme v rúre pri 120 stupňoch zhruba 45 minút. Kým sú ešte horúce, olúpeme ich. V hrnci ich rozvaríme v mlieku spolu s vanilkou. K mase pridáme cukor, smotanu, maslo, soľ a rum a vyšľaháme. Necháme odstáť v chladničke aspoň 6 hodín. A teraz si poďme pripraviť  z pyré "debrecínske frapé"s mascarpone a karamelom :-)


suroviny (na 6 porcií): 250g mascarpone, 250g gaštanového pyré, 2 deci šľahačky, 3 polievkové lyžice trstinového cukru, 20g masla.


postup: Pripravíme šľahačku a vymiešame s mascarpone. Penu rozdelíme na dve časti. Do jednej polky vmiešame polovicu gaštanového pyré. Druhú polovicu pyré nastrúhame. Karamelizujeme cukor, pridáme maslo a vymiešame s druhou polovicou šľahačkového krému. Navrstvíme do pohárikov alebo do misiek. Najprv karamelová pena, potom strúhané pyré a na vrch šľahačková pena. Zdobiť môžeme orieškami alebo kandizovaným ovocím. Podávame vychladené.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...