Kto by odolal gaštanovému
pyré s rumom a s dvoma kopčekmi šľahačky? O tejto fajnotke si často myslíme, že
ide o typický maďarský dezert, pravda je však taká, že pyré pochádza z
Francúzska. Samozrejme Francúzom by nestačilo, aby túto sladkosť nazvali iba
jednoducho gaštanovým pyré. Svet tento lahodný krém pozná pod oveľa
vznešenejším menom - Mont Blanc. Už v 15. storočí sa dostal za hranice
Francúzska, patril medzi obľúbené pochúťky aj dcéry pápeža Alexandra VI.-ho, slávnej
intrigánke Lukrécie Borgia. Aj v našich končinách poznáme gaštanové pyré už
niekoľko sto rokov, no svoju skutočnú kariéru odštartovalo až po druhej
svetovej vojne. Dnes už pyré nie je problém zohnať v ktoromkoľvek supermarkete.
V mrazených boxoch nájdete pyré od rôznych výrobcov, avšak aj také, v ktorých
je viac zemiakov alebo fazule ako gaštanov, zvyšné zložky radšej ani nebudem komentovať.
Našťastie sú aj svetlé výnimky, ak teda nemáte možnosť či čas pripraviť vlastné
pyré, tak určite odporúčam kupovať také, ktoré sú vyrobené v Maďarsku. Kto si
však trúfa, prikladám recept na najlepšie domáce pyré: budeme potrebovať 350g
jedlých gaštanov (na štvrť kila pyré), deci vody, 1,5 deci plnotučného mlieka,
menší strúčik vanilky, 20g masla, deci sladkej smotany, štipku soli, 20g cukru a
podľa chuti rum. Narezané gaštany podliate 1dl vody pečieme v rúre pri 120
stupňoch zhruba 45 minút. Kým sú ešte horúce, olúpeme ich. V hrnci ich
rozvaríme v mlieku spolu s vanilkou. K mase pridáme cukor, smotanu, maslo, soľ
a rum a vyšľaháme. Necháme odstáť v chladničke aspoň 6 hodín. A teraz si poďme
pripraviť z pyré "debrecínske frapé"s mascarpone a karamelom :-)
suroviny (na 6 porcií): 250g
mascarpone, 250g gaštanového pyré, 2 deci šľahačky, 3 polievkové lyžice
trstinového cukru, 20g masla.
postup: Pripravíme šľahačku
a vymiešame s mascarpone. Penu rozdelíme na dve časti. Do jednej polky vmiešame
polovicu gaštanového pyré. Druhú polovicu pyré nastrúhame. Karamelizujeme
cukor, pridáme maslo a vymiešame s druhou polovicou šľahačkového krému. Navrstvíme
do pohárikov alebo do misiek. Najprv karamelová pena, potom strúhané pyré a na
vrch šľahačková pena. Zdobiť môžeme orieškami alebo kandizovaným ovocím. Podávame
vychladené.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára