Figy sa vyskytujú už po
tisícročia v rozličných kultúrnych kruhoch. V Egypte boli pre faraónov liečivým
prostriedkom. Starogrécky filozof Epikuros definoval príjemný život (dolce
vita) ako uspokojenie základných zmyslov, medzi ktoré patrí jedlo a pitie.
Prehlásil, že mať dva stromy figovníka a dve prasiatka stačí ku šťastnému
životu. Za pravdu mu dajú určite aj labužníci – veď sušená šunka spolu s figami
je vynikajúcou pochúťkou. Pochádzajú z Orientu, v rokoch 1600 až 1500 pred n.l.
sa vysádzali na Kréte, asi od roku 900 pred n.l. v Grécku. Ako obchodný tovar
získali figy význam až koncom 19. storočia, v najväčšom počte a v najlepšej
kvalite sa v súčasnosti dovážajú z Turecka.
Sú chutné, sladké a
paradoxne aj napriek tomu pomáhajú spaľovať tukové vankúšiky. Ak patríte medzi
ich milovníkov, nemusíte sa obávať nadbytočných kilogramov, ale ani problémov
so srdcom, či kosťami. Aj keď sa to totiž na prvý pohľad nezdá, figy sú pri
spaľovaní tukových zásob skutočne nesmierne účinné. Obsahujú totiž balastné
látky, ktoré pomáhajú telu udržovať stabilnú hladinu cukru v krvi. Okrem toho
majú aj nízky glykemický index. Po ich konzumácii dochádza k zníženiu pocitu
hladu a vy už tak nebudete mať chuť na kalorické bomby v podobe čokolád či
keksov. Nabijú vás energiou a dodajú telu dôležitú vlákninu, draslík, vápnik,
železo a horčík. Pomáhajú nás chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým
krvným tlakom, ale aj cholesterolom, problémami s kosťami či hemoroidmi.
Rovnako účinne zmierňujú predmenštruačné syndrómy.
suroviny (na 4 porcie): zhruba
500g morčacích pŕs, jarná cibuľka, červená cibuľa, olivový olej, za hrsť arašidov,
sušené figy, figové chutney (jablká, figy, balzamikový ocot, trstinový cukor,
cibuľa, soľ, citrónová šťava, zázvor, mleté klinčeky a mletá škorica), červené
víno sladké, šalvia, bazalka, soľ, grilovacie korenie, chilli papričky.
postup: na olivovom oleji
opražíme cibuľky, chilli papričky, arašidy a sušenú figu. Morčacie prsia
narežeme na tenšie plátky, okoreníme (soľ, šalvia, bazalka, gril korenie) a
opečieme do chrumkava. Pridáme figové chutney, podlejeme vínom a dusíme ešte
5-10 minút. Podávať môžeme napríklad so zemiakovými kroketami plnenými nivou. Afiyet
olsun! :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára