utorok 9. septembra 2014

Istanbulské morčacie na figách




     Figy sa vyskytujú už po tisícročia v rozličných kultúrnych kruhoch. V Egypte boli pre faraónov liečivým prostriedkom. Starogrécky filozof Epikuros definoval príjemný život (dolce vita) ako uspokojenie základných zmyslov, medzi ktoré patrí jedlo a pitie. Prehlásil, že mať dva stromy figovníka a dve prasiatka stačí ku šťastnému životu. Za pravdu mu dajú určite aj labužníci – veď sušená šunka spolu s figami je vynikajúcou pochúťkou. Pochádzajú z Orientu, v rokoch 1600 až 1500 pred n.l. sa vysádzali na Kréte, asi od roku 900 pred n.l. v Grécku. Ako obchodný tovar získali figy význam až koncom 19. storočia, v najväčšom počte a v najlepšej kvalite sa v súčasnosti dovážajú z Turecka.


     Sú chutné, sladké a paradoxne aj napriek tomu pomáhajú spaľovať tukové vankúšiky. Ak patríte medzi ich milovníkov, nemusíte sa obávať nadbytočných kilogramov, ale ani problémov so srdcom, či kosťami. Aj keď sa to totiž na prvý pohľad nezdá, figy sú pri spaľovaní tukových zásob skutočne nesmierne účinné. Obsahujú totiž balastné látky, ktoré pomáhajú telu udržovať stabilnú hladinu cukru v krvi. Okrem toho majú aj nízky glykemický index. Po ich konzumácii dochádza k zníženiu pocitu hladu a vy už tak nebudete mať chuť na kalorické bomby v podobe čokolád či keksov. Nabijú vás energiou a dodajú telu dôležitú vlákninu, draslík, vápnik, železo a horčík. Pomáhajú nás chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ale aj cholesterolom, problémami s kosťami či hemoroidmi. Rovnako účinne zmierňujú predmenštruačné syndrómy.


suroviny (na 4 porcie): zhruba 500g morčacích pŕs, jarná cibuľka, červená cibuľa, olivový olej, za hrsť arašidov, sušené figy, figové chutney (jablká, figy, balzamikový ocot, trstinový cukor, cibuľa, soľ, citrónová šťava, zázvor, mleté klinčeky a mletá škorica), červené víno sladké, šalvia, bazalka, soľ, grilovacie korenie, chilli papričky.


postup: na olivovom oleji opražíme cibuľky, chilli papričky, arašidy a sušenú figu. Morčacie prsia narežeme na tenšie plátky, okoreníme (soľ, šalvia, bazalka, gril korenie) a opečieme do chrumkava. Pridáme figové chutney, podlejeme vínom a dusíme ešte 5-10 minút. Podávať môžeme napríklad so zemiakovými kroketami plnenými nivou. Afiyet olsun! :-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...