suroviny (na 6 porcií): 800g
zemiakov, 2-3 vajcia (podľa veľkosti), 30g + 100g masla, 350g polohrubej múky,
3-4 jabĺčka, jablkový lekvár (alebo chutney), hrozienka, škorica, orechy a
práškový cukor.
postup: Zemiaky ošúpeme,
narežeme na malé kocky a uvaríme. Medzitým môžeme prichystať jablkovú plnku. Jabĺčka
ošúpeme a narežeme rovnako na malé štvorčeky. Pridáme pár lyžíc jablkového džemu
(alebo citrónového či pomarančového), za hrsť hrozienok a škoricu. Premiešame a
necháme odstáť v chladničke, kým pripravíme cesto. Keď sú už zemiaky trochu vychladnuté,
spravíme z nich zemiakovú kašu. Pridáme maslo a nasypeme 300 g polohrubej múky,
vajcia a štipku soli. Z celej lepkavej masy urobíme cesto, ktoré rozvaľkáme na
zvyšku múky. Cesto by malo mať maximálnu hrúbku 4mm. Rozdelíme ho na rovnaké obdĺžniky
- zhruba 4x6 cm. Poukladáme jablkovú plnku a vyformujeme guľky (gombóce).
Opatrne vložíme do vriacej vody. Varíme zhruba 10-12 minút. Presnejšie po tom,
ako vyplávajú na hladinu ich necháme variť ešte pol minúty a potom vyberieme. Nalejeme
na nich roztopené maslo a posypeme strúhaným orechom vymiešaným s práškovým
cukrom. Ak sa nám zvýšilo zo studenej jablkovej náplne, môžeme ju naservírovať
k teplým guľkám. Nech chutí! :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára