utorok 23. septembra 2014

Šopronské jablkové guľky (gombóce)




suroviny (na 6 porcií): 800g zemiakov, 2-3 vajcia (podľa veľkosti), 30g + 100g masla, 350g polohrubej múky, 3-4 jabĺčka, jablkový lekvár (alebo chutney), hrozienka, škorica, orechy a práškový cukor.


postup: Zemiaky ošúpeme, narežeme na malé kocky a uvaríme. Medzitým môžeme prichystať jablkovú plnku. Jabĺčka ošúpeme a narežeme rovnako na malé štvorčeky. Pridáme pár lyžíc jablkového džemu (alebo citrónového či pomarančového), za hrsť hrozienok a škoricu. Premiešame a necháme odstáť v chladničke, kým pripravíme cesto. Keď sú už zemiaky trochu vychladnuté, spravíme z nich zemiakovú kašu. Pridáme maslo a nasypeme 300 g polohrubej múky, vajcia a štipku soli. Z celej lepkavej masy urobíme cesto, ktoré rozvaľkáme na zvyšku múky. Cesto by malo mať maximálnu hrúbku 4mm. Rozdelíme ho na rovnaké obdĺžniky - zhruba 4x6 cm. Poukladáme jablkovú plnku a vyformujeme guľky (gombóce). Opatrne vložíme do vriacej vody. Varíme zhruba 10-12 minút. Presnejšie po tom, ako vyplávajú na hladinu ich necháme variť ešte pol minúty a potom vyberieme. Nalejeme na nich roztopené maslo a posypeme strúhaným orechom vymiešaným s práškovým cukrom. Ak sa nám zvýšilo zo studenej jablkovej náplne, môžeme ju naservírovať k teplým guľkám. Nech chutí! :-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...