štvrtok 18. septembra 2014

Parmské kuracie rolky s brokolicou




  Najväčšie rozšírenie zaznamenala až v dvadsiatom storočí, kedy v 30. rokoch, v období silnej talianskej imigrácie, prenikla až na americký kontinent. Názov je latinského pôvodu: "brocco" (znamená stonka alebo vetvička) sa v priebehu etymologického vývoja mení na "broccoli". Táto fajnotka sfarbená od olivovo zelenej cez hráškovú až k svetložltej, sa nielen tvarom ale aj chuťovo podobá karfiolu. Ružice však nevytvárajú guľovitý tvar, ale sú skôr bankovité na hrubšej dužinatej nohe. Chuť je výraznejšia, a pritom jemnejšia. Ak chceme zachovať jej nezameniteľnú farbu a chuť, je vhodné ju variť v pare.


  Brokolica je považovaná za jednu z najzdravších zelenín. K jej dobrým vlastnostiam patrí, že nie je náchylná na prijímanie dusičnanov z pôdy. Má vysoký obsah antioxidačného beta karoténu, ktorý napomáha znižovať množstvo voľných radikálov v organizme. Tým znižuje riziko cievnych ochorení, mŕtvice, šedého zákalu a dokonca rakoviny. Vedecké poznatky preukázali, že pravidelná konzumácia brokolice chráni náš organizmus pred vznikom pľúcnych nádorov u fajčiarov, pred rakovinou hrubého čreva a krčka maternice. Okrem toho pomáha organizmu znášať ionizujúce žiarenie. Obsahuje veľa železa a kyseliny listovej (vitamín B9). Tá je veľmi dôležitá v tehotenstve a v období pred počatím. Železo a kyselina listová zohrávajú tiež značnú úlohu pri prevencii a liečbe anémie (chudokrvnosti). Brokolica je veľmi bohatá aj na vitamíny a minerály. Z vitamínov je najviac zastúpený vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A a vitamíny E a K. Celkový obsah minerálov je 1100 mg na 100 g brokolice. Prevláda draslík, ďalej vápnik, železo, síra, zinok, fosfor, magnézium, meď, nikel, fluór, kobalt, tiež stopy jódu a selénu.


suroviny (na 6 porcií): 6 väčších kusov kuracích prs, 6 plátkov parmskej šunky (prosciutto), 6 ružíc brokolice, zelená paprika, špenátové listy, jarná cibuľka, sušené slivky, olivový olej, biele víno, vlašské orechy, 400g cestovín fusilli, carbonara omáčka (z talianskej údenej pancetty, podusené so smotanou, cibuľou a syrom grana padano - hotové odporúčam z Marks and Spencer), soľ, rozmarín, červená paprika, rasca, sezam, grill mix.




postup: Na olivovom oleji opražíme cibuľku, papriku a sušené slivky. Kuracie prsia na tenko vyklepeme alebo ak máme hrubšie, narežeme ich z boku a naplníme s carbonara omáčkou, špenátovými listami a brokolicou. Obtočíme parmskou šunkou a okoreníme, posypeme sezamom. Takto pripravené rolky dusíme na výpeku podliatym bielym vínom 30 minút. Potom ich dáme do pekáča a zapečieme do chrumkava. Na zvyšnom výpeku opražíme vlašské orechy a zamiešame s uvarenými cestovinami. Upečené rolky ale môžete podávať aj so zemiakmi či ryžou. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...