Najväčšie rozšírenie zaznamenala až v dvadsiatom storočí, kedy v 30. rokoch, v
období silnej talianskej imigrácie, prenikla až na americký kontinent. Názov je
latinského pôvodu: "brocco" (znamená stonka alebo vetvička) sa v
priebehu etymologického vývoja mení na "broccoli". Táto fajnotka sfarbená
od olivovo zelenej cez hráškovú až k svetložltej, sa nielen tvarom ale aj
chuťovo podobá karfiolu. Ružice však nevytvárajú guľovitý tvar, ale sú skôr
bankovité na hrubšej dužinatej nohe. Chuť je výraznejšia, a pritom jemnejšia.
Ak chceme zachovať jej nezameniteľnú farbu a chuť, je vhodné ju variť v pare.
Brokolica je považovaná za
jednu z najzdravších zelenín. K jej dobrým vlastnostiam patrí, že nie je
náchylná na prijímanie dusičnanov z pôdy. Má vysoký obsah antioxidačného beta
karoténu, ktorý napomáha znižovať množstvo voľných radikálov v organizme. Tým znižuje
riziko cievnych ochorení, mŕtvice, šedého zákalu a dokonca rakoviny. Vedecké
poznatky preukázali, že pravidelná konzumácia brokolice chráni náš organizmus
pred vznikom pľúcnych nádorov u fajčiarov, pred rakovinou hrubého čreva a krčka
maternice. Okrem toho pomáha organizmu znášať ionizujúce žiarenie. Obsahuje
veľa železa a kyseliny listovej (vitamín B9). Tá je veľmi dôležitá v
tehotenstve a v období pred počatím. Železo a kyselina listová zohrávajú tiež
značnú úlohu pri prevencii a liečbe anémie (chudokrvnosti). Brokolica je veľmi
bohatá aj na vitamíny a minerály. Z vitamínov je najviac zastúpený vitamín C,
vitamíny skupiny B, provitamín A a vitamíny E a K. Celkový obsah minerálov je
1100 mg na 100 g brokolice. Prevláda draslík, ďalej vápnik, železo, síra,
zinok, fosfor, magnézium, meď, nikel, fluór, kobalt, tiež stopy jódu a selénu.
suroviny (na 6 porcií): 6
väčších kusov kuracích prs, 6 plátkov parmskej šunky (prosciutto), 6 ružíc
brokolice, zelená paprika, špenátové listy, jarná cibuľka, sušené slivky, olivový
olej, biele víno, vlašské orechy, 400g cestovín fusilli, carbonara omáčka (z
talianskej údenej pancetty, podusené so smotanou, cibuľou a syrom grana padano
- hotové odporúčam z Marks and Spencer), soľ, rozmarín, červená paprika, rasca,
sezam, grill mix.
postup: Na olivovom
oleji opražíme cibuľku, papriku a sušené slivky. Kuracie prsia na tenko
vyklepeme alebo ak máme hrubšie, narežeme ich z boku a naplníme s carbonara
omáčkou, špenátovými listami a brokolicou. Obtočíme parmskou šunkou a
okoreníme, posypeme sezamom. Takto pripravené rolky dusíme na výpeku podliatym
bielym vínom 30 minút. Potom ich dáme do pekáča a zapečieme do chrumkava. Na
zvyšnom výpeku opražíme vlašské orechy a zamiešame s uvarenými cestovinami.
Upečené rolky ale môžete podávať aj so zemiakmi či ryžou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára