pondelok 15. septembra 2014

Zvolenské cannelloni s nivou




     V malej syrárni sa vyrábala najprv iba bryndza a plesňový syr výlučne z ovčieho mlieka. Postupne sa ale začal syr vyrábať z kravského mlieka a jeho výroba sa rozšírila do niekoľkých mliekarní a syrárni na strednom Slovensku. Čo sa týka názvu syra, existujú dve teórie. Podľa jednej z nich názov vymyslel donský kozák Charitonov z mliekarne v Českom Krumlove. Napadlo ho niva, pretože modrozelená farba syra mu pripomínala úrodnú lúku. Niekto však verí, že názov niva zaviedol Jozef Soc, majiteľ mliekarne v Dobrej Nive južne od Zvolena práve podľa názvu obce.


     Že je syr výbornou pochúťkou, to uzná každý druhý z nás. Chutný je ako hlavné jedlo, ako príloha aj ako prísada do jedla. Okrem delikatesy je však aj zdrojom živočíšnych bielkovín, živočíšnych tukov, vitamínov, minerálnych látok, a to hlavne vápnika. Vďaka veľkému množstvu zinku posilňuje aj imunitu. Výhodou syra je jeho ľahká stráviteľnosť a takisto aj jeho sýtosť. Vďaka nízkemu glykemickému indexu totiž hladina krvi stúpa veľmi pomaly a vás len tak neprepadne náhly hlad. A ešte jedno veľké plus. Telo nepremieňa syr iba na kilojouly. Približne pätinu využíva na produkciu tepla.


suroviny (na 3 porcie): 12 trubičiek cannelloni, 200g syr niva, 200g zvolenský ovčí syr (alebo balkánsky či feta), 100g olív (najlepšie mix zelených a čiernych) a olivový olej, 300-350g bolonskej omáčky (paradajky, paradajkový pretlak, mleté hovädzie mäso, cesnak, cibuľa), jarná cibuľka, kapia, bazalka, syr parmezán.


postup: Do jednej misky si pripravíme syrovú plnku - na menšie kúsky narežeme nivu a ovčí syr a zmiešame s olivami a olivovým olejom. V druhej miske si prichystáme bolonskú omáčku a pridáme na malé kolieska nasekanú jarnú cibuľku. Naplníme cannelloni - ideálne tekutejšiu paradajkovú omáčku na stred a z krajov "zaštupľujeme" s olivami a syrom. Poukladáme vedľa seba na maslom vymastený pekáč. Na vrch dáme kapiu, polejeme zvyškom bolonskej omáčky, poukladáme čerstvú bazalku a posypeme strúhaným parmezánom. Pečieme v rúre pri 200 stupňoch zhruba 35-40 minút. Na zdravíčko! :-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...