V
malej syrárni sa vyrábala najprv iba bryndza a plesňový syr výlučne z ovčieho
mlieka. Postupne sa ale začal syr vyrábať z kravského mlieka a jeho výroba sa
rozšírila do niekoľkých mliekarní a syrárni na strednom Slovensku. Čo sa týka
názvu syra, existujú dve teórie. Podľa jednej z nich názov vymyslel donský
kozák Charitonov z mliekarne v Českom Krumlove. Napadlo ho niva, pretože
modrozelená farba syra mu pripomínala úrodnú lúku. Niekto však verí, že názov niva
zaviedol Jozef Soc, majiteľ mliekarne v Dobrej Nive južne od Zvolena práve
podľa názvu obce.
Že je syr výbornou
pochúťkou, to uzná každý druhý z nás. Chutný je ako hlavné jedlo, ako príloha
aj ako prísada do jedla. Okrem delikatesy je však aj zdrojom živočíšnych
bielkovín, živočíšnych tukov, vitamínov, minerálnych látok, a to hlavne
vápnika. Vďaka veľkému množstvu zinku posilňuje aj imunitu. Výhodou syra je
jeho ľahká stráviteľnosť a takisto aj jeho sýtosť. Vďaka nízkemu glykemickému
indexu totiž hladina krvi stúpa veľmi pomaly a vás len tak neprepadne náhly
hlad. A ešte jedno veľké plus. Telo nepremieňa syr iba na kilojouly. Približne
pätinu využíva na produkciu tepla.
suroviny (na 3 porcie): 12
trubičiek cannelloni, 200g syr niva, 200g zvolenský ovčí syr (alebo balkánsky
či feta), 100g olív (najlepšie mix zelených a čiernych) a olivový olej, 300-350g
bolonskej omáčky (paradajky, paradajkový pretlak, mleté hovädzie mäso, cesnak,
cibuľa), jarná cibuľka, kapia, bazalka, syr parmezán.
postup: Do jednej misky si
pripravíme syrovú plnku - na menšie kúsky narežeme nivu a ovčí syr a zmiešame s
olivami a olivovým olejom. V druhej miske si prichystáme bolonskú omáčku a
pridáme na malé kolieska nasekanú jarnú cibuľku. Naplníme cannelloni - ideálne
tekutejšiu paradajkovú omáčku na stred a z krajov "zaštupľujeme" s
olivami a syrom. Poukladáme vedľa seba na maslom vymastený pekáč. Na vrch dáme
kapiu, polejeme zvyškom bolonskej omáčky, poukladáme čerstvú bazalku a posypeme
strúhaným parmezánom. Pečieme v rúre pri 200 stupňoch zhruba 35-40 minút. Na
zdravíčko! :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára