Ak neradi experimentujete a uprednostňujete domáce potraviny,
dnešný recept je pre vás ideálny. Pripravíme si pečeného pstruha s vlašskými
orechmi a bylinkovým maslom.
Jesť pstruha sa naozaj vyplatí. Patrí medzi
lososovité ryby, preto je jeho mäso veľmi šťavnaté. Pstruh má malý obsah joulov
od ostatných lososovitých rýb, obsahuje však rovnaké množstvo bielkovín ako
losos. Má v sebe množstvo vysokohodnotných bielkovín, minerálov – draslíka,
horčíka a fosforu, ako aj stopových prvkov železa, medi a zinku. Vitamíny D a E
ochránia vaše bunky pred starnutím i pred voľnými radikálmi a postarajú sa o
kožu, ktorá vás prekvapí krajším a sviežejším vzhľadom. Vitamíny B zasa
posilnia celú nervovú sústavu, podporia látkovú výmenu, podporia koncentráciu a
predídu vyčerpanosti. Navyše nenasýtené mastné kyseliny zrieďujú krv a
zabraňujú tak artérioskleróze. Konzumácia pstruha tiež prospieva k znižovaniu krvného tlaku, vďaka čomu sa znižuje aj riziko
ochorenia srdca a krvného obehu, podporuje imunitný systém.
A prečo je pstruh drahší ako kurča? Vysvetlenie je pomerne
jednoduché. Kým kurča sa v intenzívnych chovoch podarí vykŕmiť do jatočnej
hmotnosti za šesť – sedem týždňov, pstruh potrebuje na získanie váhy 300 – 400
gramov jeden a pol až dva roky. Práve dlhý chovateľský čas potrebný na
dochovanie rýb vysvetľuje, prečo je mäso z rýb drahé. Má to však aj svoje
plusy. Slovenské pstruhy žijú v chladných vodách. Priberajú síce pomalšie ako
tie, ktoré občas ponúkajú z dovozu, ale ich mäso je kvalitnejšie ako mäso
rýchlo kŕmených konkurentov žijúcich v teplejších vodách. Tak poďme na to a
dajme si domácu fajnotku! :-)
suroviny (na 4 porcie): štyri pitvané pstruhy (kus cca
200g-250g), po jednom grapefruite, citróne, jablku, hruške a červenej cibule,
dve väčšie jarné cibuľky, za hrsť vlašských orechov, 100g bylinkového masla,
med, tmavé pivo, zmes korenia na grilovanie, tymián.
postup: Ak máme mrazených pstruhov, môžeme ich rozmraziť v
citrónovej vode. Plech na pečenie rovnomerne vymastíme maslom, poukladáme na
spodok hrubšie krúžky grepu, na ne jabĺčko, zopár vlašských orechov a červenú
cibuľu. Podlejeme kvalitným tmavým pivom. Ak máme kúpených pitvaných pstruhov,
sú už pozdĺžne narezané. Umytým rybkám vyplníme brušká bylinkovým maslom, na
drobno nasekanou zelenou cibuľkou a mletými orechmi. Zvonku ich z oboch strán
kvalitne natrieme medom. (Med a tmavé pivo nám zaručia, aby ryba nebola horká
od vlašských orechov, no zároveň sa zachová ich dokonalá aróma a chuť.)
Okoreníme grilovacím korením a tymianom - rovnako z oboch strán. Na záver
posypeme zvyškom mletých orechov, pokvapkáme citrónom a obložíme mesiačikmi
hrušky. Plech zakryjeme (napríklad aj alobalom) a dáme piecť do predhriatej
rúry na 200°C asi na 25 minút. Potom alobal odstránime a zapečieme ďalších 5-10
minút (podľa potreby do chrumkava). Podávame s pečenými alebo varenými zemiakmi.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára