nedeľa 7. septembra 2014

Liptovský pečený pstruh


     Ak neradi experimentujete a uprednostňujete domáce potraviny, dnešný recept je pre vás ideálny. Pripravíme si pečeného pstruha s vlašskými orechmi a bylinkovým maslom. 
     Jesť pstruha sa naozaj vyplatí. Patrí medzi lososovité ryby, preto je jeho mäso veľmi šťavnaté. Pstruh má malý obsah joulov od ostatných lososovitých rýb, obsahuje však rovnaké množstvo bielkovín ako losos. Má v sebe množstvo vysokohodnotných bielkovín, minerálov – draslíka, horčíka a fosforu, ako aj stopových prvkov železa, medi a zinku. Vitamíny D a E ochránia vaše bunky pred starnutím i pred voľnými radikálmi a postarajú sa o kožu, ktorá vás prekvapí krajším a sviežejším vzhľadom. Vitamíny B zasa posilnia celú nervovú sústavu, podporia látkovú výmenu, podporia koncentráciu a predídu vyčerpanosti. Navyše nenasýtené mastné kyseliny zrieďujú krv a zabraňujú tak artérioskleróze. Konzumácia pstruha tiež prospieva k znižovaniu krvného tlaku, vďaka čomu sa znižuje aj riziko ochorenia srdca a krvného obehu, podporuje imunitný systém.
     A prečo je pstruh drahší ako kurča? Vysvetlenie je pomerne jednoduché. Kým kurča sa v intenzívnych chovoch podarí vykŕmiť do jatočnej hmotnosti za šesť – sedem týždňov, pstruh potrebuje na získanie váhy 300 – 400 gramov jeden a pol až dva roky. Práve dlhý chovateľský čas potrebný na dochovanie rýb vysvetľuje, prečo je mäso z rýb drahé. Má to však aj svoje plusy. Slovenské pstruhy žijú v chladných vodách. Priberajú síce pomalšie ako tie, ktoré občas ponúkajú z dovozu, ale ich mäso je kvalitnejšie ako mäso rýchlo kŕmených konkurentov žijúcich v teplejších vodách. Tak poďme na to a dajme si domácu fajnotku! :-)


suroviny (na 4 porcie): štyri pitvané pstruhy (kus cca 200g-250g), po jednom grapefruite, citróne, jablku, hruške a červenej cibule, dve väčšie jarné cibuľky, za hrsť vlašských orechov, 100g bylinkového masla, med, tmavé pivo, zmes korenia na grilovanie, tymián.


postup: Ak máme mrazených pstruhov, môžeme ich rozmraziť v citrónovej vode. Plech na pečenie rovnomerne vymastíme maslom, poukladáme na spodok hrubšie krúžky grepu, na ne jabĺčko, zopár vlašských orechov a červenú cibuľu. Podlejeme kvalitným tmavým pivom. Ak máme kúpených pitvaných pstruhov, sú už pozdĺžne narezané. Umytým rybkám vyplníme brušká bylinkovým maslom, na drobno nasekanou zelenou cibuľkou a mletými orechmi. Zvonku ich z oboch strán kvalitne natrieme medom. (Med a tmavé pivo nám zaručia, aby ryba nebola horká od vlašských orechov, no zároveň sa zachová ich dokonalá aróma a chuť.) Okoreníme grilovacím korením a tymianom - rovnako z oboch strán. Na záver posypeme zvyškom mletých orechov, pokvapkáme citrónom a obložíme mesiačikmi hrušky. Plech zakryjeme (napríklad aj alobalom) a dáme piecť do predhriatej rúry na 200°C asi na 25 minút. Potom alobal odstránime a zapečieme ďalších 5-10 minút (podľa potreby do chrumkava). Podávame s pečenými alebo varenými zemiakmi. Dobrú chuť!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...