streda 27. augusta 2014

Bolonský parmezánový krém


     Je síce koniec prázdnin, ale tohtoročný august sa určite zapíše do meteorologických zápisov ako jeden z najchladnejších a najupršanejších letných mesiacov. Dnes tiež leje a teplomer ukazuje štrnásť stupňov. (Po dopísaní vety mi nedalo a šiel som si ešte raz overiť, či som naozaj dobre videl tých 14 stupňov na teplomery pred 13:00... No naozaj!) Poďme si radšej rýchlo pripomenúť slnečné dni horúcou paradajkovou polievkou s parmezánom :-)


     Včera to boli Florentské farfalle, dnes opäť zostaneme v Taliansku. Táto krajina patrí k najstarším výrobcom syrov a v súčasnosti sa tu vyrába cez 450 druhov tejto maškrty. Vyzreté syry so silnou vôňou, nakladané syry v korenenom roztoku, syry zrejúce vo víne, v mede, syry plnené šafranom, hľuzovkami, maslom, šunkou alebo syry podľa stáročných receptov. Parmezán (Parmigiano Reggiano) býva nazývaný kráľom nielen talianskeho, ale aj svetového syrárstva. Tento syr sa vyznačuje svojou pikantnosťou a unikátnosťou. Parmezán je tvrdý syr, ktorý pochádza zo severného Talianska a jeho výroba je dnes striktne obmedzená na miesto pôvodu, v regiónoch Lombardia a Emilia Romagna v provinciách Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna, západne od rieky Reno až po východ rieky Po. Už po stáročia sa vyrába podľa starých receptúr z čiastočne odtučneného kravského mlieka iba voľne sa pasúcich kráv. Ručne sa potom syry spracovávajú do väčších bochníkov (25 - 45 cm) o váhe až 40 kg. Parmezán sa potom namáča až 20 dní do soľného roztoku, potom syr zreje minimálne 12 mesiacov, avšak tie najdrahšie zrejú 2 - 3 roky. Na porciovanie parmezánu Taliani používajú špeciálny nožík, ktorým z bloku lúpu veľmi tenké plátky. Parmezán sa väčšinou používa na prípravu cestovín, polievok, pizze alebo ako predjedlo k aperitívu.


suroviny (na 4 porcie): 250g cherry paradajok, jedna červená paprika, 250g parmezánu, jedna červená cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, zhruba 1 liter vody, 400g paradajkového chutney, soľ, bazalka, oregano, olivový olej.


postup: na olivovom oleji opražíme na drobno nasekanú červenú cibuľu s lisovaným cesnakom. Keď už je cibuľa mäkká, pridáme na menšie kúsky narezanú červenú papriku a na polovice rozrezané cherry paradajky. Dusíme v zakrytom hrnci aspoň 10 minút, kým zelenina nezmäkne (pozor, nesmiete ju však rozvariť!). Pridáme paradajkové chutney (jablká, paradajky, ocot, rozmarín, majoránka, trstinový cukor, zázvor - alebo kúpime hotové) a nastrúhame parmezán (nie však celý, trochu si môžeme nechať na záver). Keď sa parmezán krásne roztopí, prilejeme vodu podľa potreby a varíme za občasného miešania ďalších 15 minút. Zvyšok parmezánu môžeme nastrúhať na polievku a ozdobíme bazalkou. Podávať môžeme aj s krutónmi. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...