Je síce koniec prázdnin, ale
tohtoročný august sa určite zapíše do meteorologických zápisov ako jeden z
najchladnejších a najupršanejších letných mesiacov. Dnes tiež leje a teplomer
ukazuje štrnásť stupňov. (Po dopísaní vety mi nedalo a šiel som si ešte raz overiť,
či som naozaj dobre videl tých 14 stupňov na teplomery pred 13:00... No naozaj!)
Poďme si radšej rýchlo pripomenúť slnečné dni horúcou paradajkovou polievkou s
parmezánom :-)
Včera to boli Florentské
farfalle, dnes opäť zostaneme v Taliansku. Táto krajina patrí k najstarším
výrobcom syrov a v súčasnosti sa tu vyrába cez 450 druhov tejto maškrty.
Vyzreté syry so silnou vôňou, nakladané syry v korenenom roztoku, syry zrejúce
vo víne, v mede, syry plnené šafranom, hľuzovkami, maslom, šunkou alebo syry
podľa stáročných receptov. Parmezán
(Parmigiano Reggiano) býva nazývaný kráľom nielen talianskeho, ale aj svetového
syrárstva. Tento syr sa vyznačuje svojou pikantnosťou a unikátnosťou. Parmezán
je tvrdý syr, ktorý pochádza zo severného Talianska a jeho výroba je dnes
striktne obmedzená na miesto pôvodu, v regiónoch Lombardia a Emilia Romagna v
provinciách Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna,
západne od rieky Reno až po východ rieky Po. Už po stáročia sa vyrába podľa
starých receptúr z čiastočne odtučneného kravského mlieka iba voľne sa pasúcich
kráv. Ručne sa potom syry spracovávajú do väčších bochníkov (25 - 45 cm) o váhe
až 40 kg. Parmezán sa potom namáča až 20 dní do soľného roztoku, potom syr
zreje minimálne 12 mesiacov, avšak tie najdrahšie zrejú 2 - 3 roky. Na
porciovanie parmezánu Taliani používajú špeciálny nožík, ktorým z bloku lúpu
veľmi tenké plátky. Parmezán sa väčšinou používa na prípravu cestovín,
polievok, pizze alebo ako predjedlo k aperitívu.
suroviny (na 4 porcie): 250g
cherry paradajok, jedna červená paprika, 250g parmezánu, jedna červená cibuľa,
2 strúčiky cesnaku, zhruba 1 liter vody, 400g paradajkového chutney, soľ,
bazalka, oregano, olivový olej.
postup: na olivovom oleji
opražíme na drobno nasekanú červenú cibuľu s lisovaným cesnakom. Keď už je
cibuľa mäkká, pridáme na menšie kúsky narezanú červenú papriku a na polovice
rozrezané cherry paradajky. Dusíme v zakrytom hrnci aspoň 10 minút, kým
zelenina nezmäkne (pozor, nesmiete ju však rozvariť!). Pridáme paradajkové
chutney (jablká, paradajky, ocot, rozmarín, majoránka, trstinový cukor, zázvor
- alebo kúpime hotové) a nastrúhame parmezán (nie však celý, trochu si môžeme
nechať na záver). Keď sa parmezán krásne roztopí, prilejeme vodu podľa potreby
a varíme za občasného miešania ďalších 15 minút. Zvyšok parmezánu môžeme
nastrúhať na polievku a ozdobíme bazalkou. Podávať môžeme aj s krutónmi.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára