utorok 12. augusta 2014

Portské cherry chilli


     Chilli je jedna z ingrediencií, ktorá sa bude pomerne často opakovať v mojich receptoch. Ak však nemáte radi pikantné, v pohode môžete čítať ďalej a túto prísadu vynechať. Prsíčka na portskom víne a červenej cibuli budú vynikajúce aj bez týchto štipľavých papričiek. Ja vám však prezradím, prečo by ste si ich mali obľúbiť :-)
     Títo malí diablici majú totiž veľmi priaznivé účinky.  Obsahujú kapsaicín, ktorý nie je len zdrojom pálenia ale má aj liečivé účinky. Predstavuje účinnú ochranu proti nádorovým ochoreniam, nakoľko ničí rakovinové bunky a zabraňuje rastu niektorých druhov rakovinových buniek. Je účinným prostriedkom pri chudnutí, potláča chuť k jedlu a zrýchľuje metabolizmus. Tiež znižuje hladinu krvného cukru pri diabete, obmedzuje tvorbu tukových depozitov v tepnách a bráni vzniku krvných zrazenín, pomáha pri liečení trombózy a kŕčových žíl, celkovo podporuje krvný obeh. Zabraňuje bolesti hlavy a predchádza migrénam. Odporúčam konzumovať aj počas zimy, keďže uvoľňuje dutiny a pomáha pri zahlienení, tiež vďaka antibakteriálnym vlastnostiam pôsobí ako prevencia chronických infekcií dutín. No a netreba zabudnúť, že chilli je aj afrodiziakum. V kombinácií s portským vínkom máte na stole dokonalú večeru a potom v posteli... :-)

suroviny /na 4 porcie/: 500g kuracích pŕs (môžete použiť aj morčacie), menšia zelená paprika, 2 väčšie červené cibule, 6-8 cherry paradajok, polievková lyžica medu, za hrsť hrozienok, chilli papričky, 1 strúčik cesnaku, zhruba deci portského vína. Z byliniek rozmarín, bazalka, tymián, majoránka, šalvia, drvená rasca, čierne korenie a soľ. Nakoniec šunka a syr na zapečenie.


postup: Mäso nakrájame na tenké plátky a po umytí osolíme, okoreníme a potrieme z oboch strán zmesou byliniek. Zatiaľ na panvici na troške masla alebo olivového oleja opražíme na drobno nakrájanú papriku a strúčik cesnaku s jednou z červených cibúľ. Pridáme na štvrtinky nakrájané cherry paradajky a tiež posypeme s bylinkami. Prsíčka mierne opečieme z oboch strán. Pred tým, než by boli hotové, dáme ich bokom. Na výpek pridáme nasekanú druhú červenú cibuľu, lyžicu medu, hrozienka (môžeme aj kúsky jablka) a podlejeme portským vínom. Opražíme chvíľu, kým nám druhá cibuľka nezmäkne. Celý výpek vlejeme do pekáča, poukladáme naň prsíčka, na ne šunku a syr (plátky či strúhaný), posypeme bazalkou a opečieme v rúre do chrumkava. Zvyknem servírovať s anglickou zeleninou alebo s fetou s olivami. Jedna báseň!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...