Chilli je jedna z ingrediencií, ktorá sa
bude pomerne často opakovať v mojich receptoch. Ak však nemáte radi pikantné, v
pohode môžete čítať ďalej a túto prísadu vynechať. Prsíčka na portskom víne a
červenej cibuli budú vynikajúce aj bez týchto štipľavých papričiek. Ja vám však
prezradím, prečo by ste si ich mali obľúbiť :-)
Títo malí diablici majú totiž veľmi priaznivé
účinky. Obsahujú kapsaicín, ktorý nie je
len zdrojom pálenia ale má aj liečivé účinky. Predstavuje účinnú ochranu proti
nádorovým ochoreniam, nakoľko ničí rakovinové bunky a zabraňuje rastu
niektorých druhov rakovinových buniek. Je účinným prostriedkom pri chudnutí, potláča
chuť k jedlu a zrýchľuje metabolizmus. Tiež znižuje hladinu krvného cukru pri
diabete, obmedzuje tvorbu tukových depozitov v tepnách a bráni vzniku krvných
zrazenín, pomáha pri liečení trombózy a kŕčových žíl, celkovo podporuje krvný
obeh. Zabraňuje bolesti hlavy a predchádza migrénam. Odporúčam konzumovať aj
počas zimy, keďže uvoľňuje dutiny a pomáha pri zahlienení, tiež vďaka
antibakteriálnym vlastnostiam pôsobí ako prevencia chronických infekcií dutín. No
a netreba zabudnúť, že chilli je aj afrodiziakum. V kombinácií s portským
vínkom máte na stole dokonalú večeru a potom v posteli... :-)
suroviny /na 4 porcie/: 500g
kuracích pŕs (môžete použiť aj morčacie), menšia zelená paprika, 2 väčšie
červené cibule, 6-8 cherry paradajok, polievková lyžica medu, za hrsť
hrozienok, chilli papričky, 1 strúčik cesnaku, zhruba deci portského vína. Z
byliniek rozmarín, bazalka, tymián, majoránka, šalvia, drvená rasca, čierne
korenie a soľ. Nakoniec šunka a syr na zapečenie.
postup: Mäso nakrájame na tenké
plátky a po umytí osolíme, okoreníme a potrieme z oboch strán zmesou byliniek.
Zatiaľ na panvici na troške masla alebo olivového oleja opražíme na drobno
nakrájanú papriku a strúčik cesnaku s jednou z červených cibúľ. Pridáme na
štvrtinky nakrájané cherry paradajky a tiež posypeme s bylinkami. Prsíčka
mierne opečieme z oboch strán. Pred tým, než by boli hotové, dáme ich bokom. Na
výpek pridáme nasekanú druhú červenú cibuľu, lyžicu medu, hrozienka (môžeme aj
kúsky jablka) a podlejeme portským vínom. Opražíme chvíľu, kým nám druhá
cibuľka nezmäkne. Celý výpek vlejeme do pekáča, poukladáme naň prsíčka, na ne
šunku a syr (plátky či strúhaný), posypeme bazalkou a opečieme v rúre do
chrumkava. Zvyknem servírovať s anglickou zeleninou alebo s fetou s olivami.
Jedna báseň!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára