Viete čo je to chutney? Ide o
chuťovo výraznú omáčku s kreatívnymi možnosťami obmeny ingrediencií, ktorá zdokonalý
chuť mäsa a obohatí vás o nevšedný chuťový zážitok. Chutney (teda čatni) je
vlastne zvýrazňujúca omáčka alebo dochucovací doplnok. Podáva sa predovšetkým k
mäsu. Originálne chutney z Indie bolo vyrábané z čerstvého ovocia a korenia.
Počas koloniálnej éry Briti priviezli chutney na svoj ostrov a odtiaľ sa rozšírilo
i do ostatných britských kolónií vrátane južnej Afriky a karibských ostrovov a
postupne aj do Európy. Briti prijali za svoje mangové chutney, z ktorého sa aj
obvykle vyrába. Určite však stojí za to vyskúšať aj jablkové, hruškové či
figové. Hotové chutney dnes už viete kúpiť v každých dobrých potravinách (ja
odporúčam britské Marks and Spencer), ale viete si ho vyrobiť aj doma. Podľa
pôvodného receptu sa chutney pripravuje tak, že sa ovocie, cibuľa a hrozienka
zvoľna varia s octom, hnedým cukrom a korením počas najmenej dvoch hodín. Najpoužívanejšie
korenie na prípravu chutney je škorica, zázvor, muškát, klinček, nové korenie,
kardamon. Z byliniek nezabudnite na čerstvú mätu a koriander.
No a viete čo je to chicken? :-D
No a viete čo je to chicken? :-D
suroviny (na 2 porcie): zhruba 250-300g
kuracích pŕs, grilovacie korenie, čierne korenie, soľ, cesnak, kôpor, tymián,
mango chutney, pomarančový džem, hŕstka vlašských orechov, sušené slivky,
hrozienka, jablko, citrón, zázvor, rozmarín, deci červeného vína, olivový olej,
med, červené cibuľa, jarná cibuľka.
postup: Kuracie prsia narežeme na
kúsky. Necháme ich aspoň 20 minút v medovej marináde (med, soľ, čierne korenie,
zmes korenia na grilovanie, cesnak, kôpor a tymián). Na panvici opražíme v olivovom
oleji červenú cibuľu s jarnou cibuľkou
(môžeme pridať aj kúsky slaniny). Pridáme kuracie kúsky a pečieme z oboch strán
do chrumkava.
Ovocnú omáčku pripravíme z mango chutney, dvoch lyžíc
pomarančového džemu, pridáme za hrsť orechov, hrozienok a sušených sliviek, na
menšie štvorčeky nakrájané jablko a kvapku citrónu. Okoreníme drveným zázvorom
a rozmarínom. Podlejeme červeným vínom a dusíme 10 až 15 minút, kým sa restuje
mäso. Táto fajnotka vyzerá luxusne, chutí dokonale a pripravíte ju veľmi
rýchlo. Odporúčam podávať s pečenými zemiakmi.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára