utorok 12. augusta 2014

Viedenská ríbezľa


     Ak by ste hodili do vyhľadávača názov tejto fajnotky, žiadny recept nenájdete. Poviem vám hneď na úvod, nehľadajte pri tejto bublanine žiadnu súvislosť s hlavným mestom Rakúska. Pravda je taká, že pre každú sladkú dobrotu som tak dlho hľadal nejaký zaujímavý názov, až som sa rozhodol, že každú z nich postupne pomenujem metropolami Európy. Začíname teda "viedenským" tvarohovo - ríbezľovým koláčom.  
     Červené ríbezle boli udomácnené pôvodne v strednej a východnej Európe a pestujú sa už od 16. storočia. Dnes sú typickým ovocím horúceho leta. Vďaka vyššiemu obsahom kyselín, vitamínov a minerálnych látok pôsobia na ľudský organizmus blahodarné a veľmi osviežujúco. Vedeli ste, že iba 40 guľôčok červených ríbezlí pokryje vašu dennú dávku vitamínu C? Na prípravu tohto koláča som samozrejme použil ešte viac týchto šťavnatých bobúľ. V kombinácií s tvarohom, ktorý má vysoký obsah vápnika a nízky obsah sacharidov vznikla fajnotka, ktorá skvelo nasýti a je vhodná aj pri chudnutí.  Ak ste totiž na diéte, tvaroh pred spaním je užitočný na kontrolu chuti do jedla. Obsahuje typ bielkoviny zvanej kazeín, ktorú vaše telo trávi pomalšie ako iné druhy bielkovín. Vzhľadom k pomalému tráveniu a vysokej úrovni sýtosti, môže tvaroh potláčať hlad počas noci :-)


suroviny /na menší plech s rozmerom 22 x 33 cm/: lístkové cesto, 4 vajcia, hrnček hladkej múky, prášok do pečiva, ríbezľový lekvár, 500g mäkkého tvarohu, čerstvé červené ríbezle, vlašské orechy s hrozienkami (prípadne iná zmes sušeného ovocia), vanilkový cukor a vanilkový puding

postup: rozložíme papier na pečenie do plechu a uložíme naň rozvaľkané lístkové cesto (zhruba 2-3mm hrubé). Okraje mierne nadvihneme. Vlejeme na cesto vyšľahanú tvarohovú zmes. Tú tvoria 3 žĺtka, sáčok vanilkového cukru, pol kila mäkkého tvarohu a sáčok vanilkového pudingu. Ja som to posypal ešte vlašskými a kešu orieškami, sušenými slivkami a hrozienkami. V tomto kroku je to o vašej fantázií. Môžete to posypať aj kúskami čokolády, či mandľami. Potom to celé šupneme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňoch 15 minút. Zatiaľ si pripravíme vrchné cesto. So štyroch bielok spravíme sneh. Ak už je pekný tuhý, vysypeme doň hrnček hladkej múky, štvrté žĺtko, prášok do pečiva, vanilkový cukor a zhruba 6 kopcovitých polievkových lyžíc hustého ríbezľového lekváru.  Všetko spolu vyšľaháme. Po štvrť hodinke vyberieme spodnú tvarohovú časť koláča z rúry a nalejeme naň ríbezľové cesto. Už iba posypeme ríbezľami a pečieme ďalej na 180 stupňoch zhruba 20-25 minút. Viedenská ríbezľa najlepšie chutí vychladená v chladničke. Mňam! :-)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...