Ak
by ste hodili do vyhľadávača názov tejto fajnotky, žiadny recept nenájdete.
Poviem vám hneď na úvod, nehľadajte pri tejto bublanine žiadnu súvislosť s
hlavným mestom Rakúska. Pravda je taká, že pre každú sladkú dobrotu som tak dlho
hľadal nejaký zaujímavý názov, až som sa rozhodol, že každú z nich postupne
pomenujem metropolami Európy. Začíname teda "viedenským" tvarohovo - ríbezľovým
koláčom.
Červené
ríbezle boli udomácnené pôvodne v strednej a východnej Európe a pestujú sa už
od 16. storočia. Dnes sú typickým ovocím horúceho leta. Vďaka vyššiemu obsahom
kyselín, vitamínov a minerálnych látok pôsobia na ľudský organizmus blahodarné a veľmi osviežujúco. Vedeli ste, že iba 40 guľôčok červených ríbezlí pokryje
vašu dennú dávku vitamínu C? Na prípravu tohto koláča som samozrejme použil
ešte viac týchto šťavnatých bobúľ. V kombinácií s tvarohom, ktorý má vysoký
obsah vápnika a nízky obsah sacharidov vznikla fajnotka, ktorá skvelo nasýti a
je vhodná aj pri chudnutí. Ak ste totiž
na diéte, tvaroh pred spaním je užitočný na kontrolu chuti do jedla. Obsahuje
typ bielkoviny zvanej kazeín, ktorú vaše telo trávi pomalšie ako iné druhy
bielkovín. Vzhľadom k pomalému tráveniu a vysokej úrovni sýtosti, môže tvaroh
potláčať hlad počas noci :-)
suroviny /na menší plech s rozmerom 22 x 33 cm/: lístkové cesto, 4
vajcia, hrnček hladkej múky, prášok do pečiva, ríbezľový lekvár, 500g mäkkého
tvarohu, čerstvé červené ríbezle, vlašské orechy s hrozienkami (prípadne iná zmes
sušeného ovocia), vanilkový cukor a vanilkový puding
postup: rozložíme papier na
pečenie do plechu a uložíme naň rozvaľkané lístkové cesto (zhruba 2-3mm hrubé).
Okraje mierne nadvihneme. Vlejeme na cesto vyšľahanú tvarohovú zmes. Tú tvoria
3 žĺtka, sáčok vanilkového cukru, pol kila mäkkého tvarohu a sáčok vanilkového pudingu.
Ja som to posypal ešte vlašskými a kešu orieškami, sušenými slivkami a
hrozienkami. V tomto kroku je to o vašej fantázií. Môžete to posypať aj kúskami
čokolády, či mandľami. Potom to celé šupneme do vopred vyhriatej rúry a pečieme
na 180 stupňoch 15 minút. Zatiaľ si pripravíme vrchné cesto. So štyroch bielok spravíme sneh. Ak už je pekný tuhý, vysypeme doň hrnček hladkej múky, štvrté žĺtko,
prášok do pečiva, vanilkový cukor a zhruba 6 kopcovitých polievkových lyžíc
hustého ríbezľového lekváru. Všetko
spolu vyšľaháme. Po štvrť hodinke vyberieme spodnú tvarohovú časť koláča z rúry
a nalejeme naň ríbezľové cesto. Už iba posypeme ríbezľami a pečieme ďalej na
180 stupňoch zhruba 20-25 minút. Viedenská ríbezľa najlepšie chutí vychladená v chladničke. Mňam! :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára